Crème caramel met manderijn

_dsc5623

Ingredienten (8 stuks)

  • 230 g suiker
  • 6 eieren
  • 2 vanillestokjes (zakje 1.5 g)
  • 750 ml volle melk
  • 8 soufflévormpjes van aardewerk, 2 ovenschalen

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Zet de soufflévormpjes in de ovenschalen. Breng 150 g suiker en 50 ml water aan de kook en laat in ca. 6 min. bruin kleuren (karamelliseren). Verdeel de karamel over de vormpjes.
  2. Splits 2 eieren. Klop de dooiers in een kom met de overige eieren en de rest van de suiker met een garde tot de suiker is opgelost. Snijd de vanillestokjes open en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de melk, de vanillestokjes en het merg aan de kook. Laat iets afkoelen Schenk al roerend over het eiermengsel. Schenk door een zeef en verdeel over de vormpjes.
  3. Schenk kokend water in de ovenschalen tot de vormpjes half onder staan. Zet de schalen ca. 30 min. in de oven. Steek er een mes in: als deze er schoon uitkomt, zijn de puddinkjes gaar.
  4. Haal de vormpjes uit de schalen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet 2 uur in de koelkast. Snijd voor het serveren de crème caramel los. Zet een bord op een vormpje en draai om. Verwijder het vormpje zodra de karamel over het puddinkje loopt.

Tip:

Eet u met vier personen? U kunt dan de hoeveelheden van de ingrediënten halveren.