Homemade maisbrood met lekkers naar smaak

img_2329

Ingredienten:

Voor 1 brood van 25cm:

 • 200 gram tarwebloem
 • 50 gram maïsmeel
 • 1 zakje gist (7 gram)
 • 12 gram witte basterdsuiker
 • 4 gram zout
 • 38 gram roomboter
 • half ei (25 gram)
 • 100 ml water
 • 150 gram uitgelekte maïskorrels

 

Afstrijken:

 • half ei
 • maïskorrels
 • maïsmeel

 

Bereiden:

 1. Meng alle ingrediënten behalve de maïskorrels en kneed dit tot een soepel deeg. Zet de mixer eerst 3 minuten op de laagste stand en daarna nog 6 minuten op een wat hogere stand. Je hebt dan een soepel deeg dat net niet meer plakkerig is.
 2. Bestuif je werkblad met bloem en leg hier de uitgelekte maïskorrels op. Leg de maïskorrels na het uitlekken nog even op een keukenpapiertje omdat ze nog erg vochtig waren.
 3. Steek met een deegsteker het deeg open en druk de binnenkant van het deeg op de maïskorrels. De korrels die eraan blijven plakken kneed je door het deeg. Als ze bijna zijn opgenomen steek je het deeg weer open en herhaal je het proces. Ga zo door tot alle maïskorrels zijn opgenomen en gelijkmatig door het deeg zijn verdeeld. Als je deeg tijdens het kneden erg plakkerig wordt, kun je een beetje extra bloem toevoegen.
 4. Bol het deeg op door de bal deeg op je werkblad te leggen en met de palmen van je hand als het ware stevig van boven naar beneden te ‘aaien’ en het deeg aan de onderkant samen te duwen. Je zult merken dat je een stevige bal deeg krijgt nadat je dit een paar keer hebt gedaan. Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en laat het 45-60 minuten rijzen.
 5. Haal dan het deeg uit de kom en druk op je werkblad alle lucht eruit. Duw het deeg uit tot een rechthoekige lap waarvan de korte zijde even breed is als je bakblik. Rol het deeg op tot een rol en leg deze in een ingevet en met maïsmeel bestoven bakblik met de naad aan de onderkant. Strijk het deeg af met de andere helft van het geklopte eitje en strooi er eventueel nog wat maïskorrels en maïsmeel overheen. Leg een doek over de bakvorm en zet het deeg op een warme plek waar je het brood nogmaals 45-60 minuten laat rijzen.
 6. Zet het maïsbrood in een voorverwarmde oven van 210 graden, nadat je het brood erin hebt gezet, zet je de temperatuur terug naar 180 graden. Bak het brood in 25 minuten gaar.

 

Beleg met veel lekkers! Zie mijn foto voor een suggestie…